Persisterende melkhoektanden

Normaal wisselen

Vanaf drie maanden leeftijd begint het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit bij de hond. Dit kan tot zeven maanden leeftijd duren. Het wisselen van het melktandjes naar volwassen tanden is een natuurlijk proces; de wortels van de melktandjes lossen op en de melktandjes worden er verder uit geduwd door de volwassen tanden totdat ze eruit vallen. 

Problemen

Soms komt het voor dat er dubbele tandjes in het gebit aanwezig zijn. Vaak gaat het om een melkhoektandje en een volwassen hoektand. Het melkhoektandje blijft er dan te lang in zitten. Dit wordt een persisterende melkhoektand. Het wisselproces is dan niet goed verlopen. 

Het gevolg hiervan kan zijn dat tussen deze twee tanden zich voedsel gaat ophopen met als gevolg tandplak en tandsteenvorming. Dit kan leiden tot aantasting van de volwassen hoektand. Daarnaast kan de melkhoektand ervoor zorgen dat de volwassen hoektand in een verkeerde stand komt te groeien. Dit kan problemen met het sluiten van de bek geven en het kan er zelfs voor zorgen dat de hoektand in het gehemelte gaat prikken met pijn en ontsteking tot gevolg. 

Persisterende melkhoektanden komen vooral voor bij kleine hondenrassen. Dierenartsen constateren persisterende tanden vaak bij het onderzoek voor een vaccinatie of een medisch probleem. Als hier sprake van is moet er actie ondernomen worden om pijn en problemen te voorkomen. 

Ruby

Zo waren er twee persisterende melkhoektandjes in de bovenkaak vastgesteld bij Ruby, een Cavalier van zeven maanden oud. Het verwijderen van melkhoektanden moet onder narcose gebeuren. Daarbij moet opgepast worden dat er geen wortelresten achterblijven. Voorzichtigheid is nodig omdat de blijvende hoektand heel dicht tegen de melkhoektand aanzit, waardoor beschadiging van de glazuurlaag van de blijvende tand kan makkelijk optreden. Daarnaast is ook geduld is nodig, omdat de wortels van melkhoektanden dun en lang zijn en dus makkelijk breken. Als dit gebeurt, moet de achtergebleven wortelrest opgezocht en verwijderd worden. 

Bij Ruby verliep de extractie van de eerste melkhoektand zonder problemen, echter brak de tweede toch af. Met behulp van een dentale röntgenfoto is vastgesteld dat de wortelrest er nog zat. De wortelrest is opgezocht en verwijderd en het tandvlees is netjes gehecht. Ruby ging dezelfde dag naar huis en was ‘s avonds alweer de oude. 

Kortom, het is belangrijk om, met name bij kleinere rassen, de pup regelmatig tijdens zijn eerste half jaar leeftijd in zijn bekje  te kijken.  
Heeft uw pup dubbele hoektanden of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!