Afscheid nemen van uw huisdier is en kan zeer moeilijk zijn. In deze moderne tijd wordt een huisdier gezien als een huisgenoot en dient dus ook respectvol behandeld te worden bij overlijden. Wij nemen dan ook alle tijd voor euthanasie. Onze praktijk werkt samen met zowel een dierencrematorium als dierenbegraafplaats. Zo is er voor ieder huisdier een passend afscheid mogelijk.
Wanneer uw huisdier is overleden, kan de dierenarts de uitvaart van uw huisdier voor u regelen. U kunt bij ons uw wensen kenbaar maken en wij geven dit door aan de betreffende uitvaartinstantie. Het thuis ophalen van uw huisdier kunnen wij voor u regelen, maar kunt u ook zelf rechtstreeks met het crematorium of de begraafplaats een afspraak regelen. Het is ook mogelijk om uw huisdier zelf te brengen.
Euthanasie
Wanneer is het juiste moment?
Na veel plezier te hebben gehad met uw huisdier en soms moeilijke momenten te hebben gedeeld, komt er een moment waarop het niet meer gaat. Meestal wil het lichaam niet meer, maar doet het koppie het nog prima. Vaak wordt dan voor euthanasie gekozen, oftewel het ‘in laten slapen’. Met euthanasie kan een lijdensweg worden voorkomen en kan het leven van uw huisdier op een waardige manier worden beëindigd.
Vaak is het moeilijk om zo’n definitieve beslissing te nemen en het juiste moment te bepalen als eigenaar; ‘Is het wel de juiste beslissing en is het niet te vroeg?’. Wij kunnen u daarbij begeleiden. Aan de hand van uw verhaal en onder andere een lichamelijk onderzoek door de dierenarts wordt gekeken wat er aan de hand is en of er nog behandelopties mogelijk zijn. Daarnaast wordt er gekeken wat de kwaliteit van leven voor uw huisdier nu en op de lange termijn is. Langskomen betekent dus niet dat uw huisdier direct wordt ingeslapen!
Als blijkt dat er geen behandelopties mogelijk zijn of de kwaliteit van leven niet goed is, helpt de dierenarts u het juiste moment van euthanasie te bepalen. De dierenarts let er op dat uw huisdier niet ondragelijk gaat lijden, wanneer het door emoties voor u moeilijk kan zijn om objectief te blijven. Er wordt bijvoorbeeld besproken waar u op moet letten en wat de verwachting zal zijn. Ook wordt er gekeken wat er nog gedaan kan worden om het zo comfortabel mogelijk te maken voor uw huisdier.
Hoe gaat euthanasie in zijn werk?
Als het moment van euthanasie daar is, wordt er alle tijd genomen voor u en uw huisdier. U heeft de tijd om rustig afscheid te nemen; alleen, of als u het prettiger vindt met de dierenarts erbij. In overleg is het zeker mogelijk om bij u thuis te komen. Dan hoeft u niet in de wachtkamer te wachten en is er geen stress voor uw huisdier. Ook dan nemen we uiteraard alle tijd voor het afscheid.
De dierenarts zal van tevoren steeds vertellen wat er gaat gebeuren. Bij honden wordt er vaak een katheter (plastic buisje) in één van de bloedvaten geplaatst. Via deze katheter wordt het euthanasie middel toegediend. Bij andere dieren, waarbij het plaatsen van een katheter lastiger is (zoals katten, konijnen en cavia's), worden er meestal twee prikjes gegeven. Na het eerste verdovende prikje in de spier zal uw huisdier in vijf tot tien minuten rustig in slaap vallen. Als hij of zij in diepe slaap is en u zover bent, wordt een tweede prikje gegeven. Uw huisdier merkt hier niets meer van en u ziet ook niets veranderen aan uw huisdier; hij of zij valt als het ware steeds dieper in slaap totdat hij of zij is overleden.
Kinderen kunnen er gerust bij zijn. Alles gaat rustig en er wordt van tevoren uitgelegd wat er gaat gebeuren. Ook is het afscheid nemen van hun geliefde dier vaak een mogelijkheid om hen kennis te laten maken met een rouwproces. Er bestaat een speciaal boekje voor kinderen: u kunt er bij de assistente naar vragen.
Uitvaart
Wanneer uw huisdier is overleden, kan de dierenarts de uitvaart van uw huisdier voor u regelen.
Indien mogelijk kunt u uw dier thuis begraven (verschilt per gemeente); als u daar geen ruimte voor heeft, kan dat op een dieren-begraafplaats. Indien u kinderen heeft, kunt u bijvoorbeeld samen een mooie doos maken. Een andere optie is om uw huisdier bij ons achter te laten voor destructie, dan wordt uw dier met andere dieren afgevoerd. Ook kan uw dier gecremeerd worden, individueel of met enkele andere soortgenoten. Als uw dier individueel gecremeerd wordt, kunt u de as terug krijgen en er een urn bij zoeken. Ook kan er een pootafdruk worden gemaakt en kunt u een plukje haar bewaren. Als laatste is er nog de mogelijkheid om uw dier te schenken aan de wetenschap. Dit heet het dierdonorcodicil.
U kunt bij ons uw wensen kenbaar maken en wij geven dit door aan de betreffende uitvaartinstantie. Het thuis ophalen van uw huisdier kunt u via dierenkliniek Benschop-Oudewater laten verlopen, of door direct met het crematorium of begraafplaats een afspraak te maken. Het is ook mogelijk om uw huisdier zelf te brengen. De kosten van de verschillende mogelijkheden kunt u bij de assistente opvragen.
Voor meer informatie over euthanasie:
- Boekje ‘Zijn we niet te vroeg?’; gratis op de praktijk op te halen.
Tot slot kunt u indien u nog vragen heeft contact met ons opnemen, zodat wij u kunnen begeleiden en u straks vooral aan de fijne momenten kunt denken.
Hieronder vindt u enkele verwijzingen naar dieren uitvaart centra waar wij mee samenwerken.