Hoe doen we dat?

  • Castratie konijn
  • Narcose hond en kat
  • Narcose knaagdieren
  • Sterilisatie kat

Castratie konijn

Castratie konijn, hoe doen we dat?

Op deze pagina krijgt u een kijkje bij de castratie van een konijn. Wat doen we eigenlijk tijdens een castratie? Hoe zorgen we ervoor dat uw konijn zo goed mogelijk ondersteund wordt tijdens de narcose? Hieronder ziet u een aantal foto's. Onder deze foto's staat de uitleg hiervoor.

Wist u dat konijnen voor de operatie niet nuchter hoeven te zijn? Het is juist belangrijk dat ze tot kort voor de operatie kunnen eten. Zo blijft hun maagdarmkanaal zo lang mogelijk actief.

De castratie van een mannetjeskonijn (rammelaar): Flappie!

1 Hier ligt Flappie onder narcose. In zijn bek hebben wij een speciale tube voor konijnen aangebracht, dit het een 'V-gel'. Mocht FLappie stoppen met ademen dan kan hij hiermee beademd worden. Het clipje op zijn oor is een pulsoxi-meter: hierdoor zien we de pols en het zuurstofpercentage in het bloed. Misschien kent u dit ook wel van de zorg bij mensen; in ziekenhuizen wordt dit apparaatje vaak op een vingertop aangebracht. Met de pulsoxi-meter kunnen onze speciaal opgeleide assistentes Flappie nauwlettend in de gaten houden gedurende de gehele operatie.
2 Hier is het operatiegebied geschoren en schoongemaakt, de gelige kleur rondom komt door betadine; een jodium oplossing waar het operatiegebied mee wordt gewassen. Na het wassen komt er nog een steriele doek over Flappie te liggen om de haren om het operatie gebied te bedekken. Deze haren mogen natuurlijk niet in de wond komen!
3 Op deze foto is één bal/testikel blootgelegd, deze zit nog in een vlies: de 'tunica'. De testikels worden een voor een verwijderd en worden afgebonden met speciaal hechtdraad zodat er geen doorbloeding meer is.
4 De operatie is afgelopen: de hechtdraden om de wond te sluiten zitten ín de huid. Dit doen wij om te voorkomen dat Flappie er aan kan knagen.
5 Wakker worden gebeurt eerst in een klein uitslaap kooitje tussen de kruiken om lekker warm te blijven. Konijn hebben een hoge temperatuur van zichzelf maar die kan door een operatie snel dalen. Om deze reden houden wij gedurende de operatie maar ook tijdens het wakker worden goed de temperatuur in de gaten. Wordt de lichaamstemperatuur lager? Dan leggen wij een extra kruikje of kleedje erbij. Natuurlijk mag de temperatuur ook niet teveel stijgen!
6 Dit hopen we altijd snel te zien: interesse in voer! Eten is heel erg belangrijk voor de gezondheid van een konijn. Tijdens de operatie komen door de narcose de darmen stil te liggen. Het is belangrijk dat dit na de operatie zo snel mogelijk weer op gang komt. Wanneer Flappie wakker genoeg is, krijgt hij daarom meteen wat hooi tot zijn beschikking.

Soms hebben konijnen na de operatie nog niet zoveel trek om te eten. Als een konijn niet vlug uit zichzelf gaat eten, gaan we door ze te voeren zorgen dat er toch wat eten binnenkomt. Zo komt het maagdarmkanaal weer op gang en zullen ze ook weer meer trek in eten krijgen.

Pas als Flappie helemaal goed wakker is en zelf eet mag hij weer mee naar huis. Eenmaal thuis is het belangrijk om de wond dagelijks te controleren en om daarnaast in de gaten te houden of hij goed blijft eten. Wist u dat mannelijke konijnen na de castratie nog twee tot drie weken vruchtbaar kunnen zijn? Het is daarom belangrijk ze tot die tijd nog gescheiden van vrouwtjes (voedsters) te houden!

Narcose hond en kat

Moet uw hond of kat binnenkort geopereerd worden of krijgt hij of zij een gebitsbehandeling? Dan moet uw dier onder narcose. Er zijn twee vormen van narcose: een roesje/sedatie en algehele narcose. Voor operaties (inclusief bultjes verwijderen) en gebitsbehandelingen is altijd een algehele narcose noodzakelijk. Voor bijvoorbeeld het nemen van een röntgenfoto kan eventueel een roesje worden gebruikt, de slaap is dan minder diep.

Wij gebruiken niet een ‘standaard’ narcose; het is echt maatwerk. Een jong gezond dier die voor een  sterilisatie of castratie komt, krijgt een hele andere narcose dan een senior dier of een ziek dier (met bijvoorbeeld een hart- of nierprobleem of een ontstoken baarmoeder). Ook voor een cavia of een konijn hebben we weer aparte narcose protocollen.

Voorbereiding

Om de narcose zo goed mogelijk af te stemmen op de situatie van uw dier kijken we uw dier voorafgaand aan de narcose na. Het hart en de longen worden beluisterd en het gewicht, de temperatuur, de slijmvliezen en de pols worden gecontroleerd.

Indien nodig worden er van tevoren aanvullende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld als uw dier gezondheidsklachten heeft of een senior is (zie ‘Het oudere dier – de hond of de kat’). Met een urine- en/of bloedonderzoek kan de werking van verschillende organen worden gecontroleerd; deze organen zijn nodig om de narcose goed te kunnen verwerken. Daarnaast kunnen we kijken of er geen andere ziekten spelen. Indien uw huisdier een hartruis heeft of luchtwegklachten heeft, kan er respectievelijk een hartecho of een röntgenfoto van de borstholte worden gemaakt.

Nuchter

Voorafgaand aan de narcose moet uw hond of kat nuchter zijn; dit betekent dat hij of zij vanaf 20.00 uur de avond ervoor niet meer mag eten of snoepjes mag krijgen. Voor katten betekent dit ook dat ze binnen gehouden moeten worden. Drinken mag (moet) wel.

Continue monitoring

Op de dag van de narcose wordt uw dier nogmaals nagekeken door de dierenarts en krijgt het alvast één of meerdere pijnstillers. Vervolgens wordt er vaak bij honden en katten een katheter (plastic buisje) in het bloedvat van een poot aangelegd; via dit buisje kan de narcose worden toegediend en/of een infuus worden gegeven.

Als uw dier slaapt, krijgt het een buisje in de keel (tube of larynxmasker); zo krijgt uw dier altijd zuurstof en is het mogelijk om te beademen. Ook kunnen we indien nodig (afhankelijk van het type narcose) narcose gas toedienen. Met onze verwarmde operatietafel, blijft de lichaamstemperatuur op peil.

Daarna wordt uw dier d.m.v. verschillende metertjes aangesloten op een monitor; hierop is o.a. de ademhaling, hartslag, temperatuur, hoeveelheid zuurstof en gas te zien. Er is gedurende de hele narcose altijd één van onze speciaal opgeleide narcose assistenten aanwezig. Zij houden de narcose in de gaten en passen het één en ander aan indien dat nodig is.

Na de narcose wordt uw hond of kat goed in de gaten gehouden totdat hij of zij weer helemaal wakker is. Meestal kunnen ze dan halverwege de middag weer lekker mee naar huis.

Door dit maatwerk hebben wij geen ‘standaard’ prijzen; het is echter geen probleem om vooraf een kostenschatting te maken. Neemt u hiervoor gerust contact op met één van onze assistenten. 

Risico

Zoals u eerder heeft kunnen lezen doen wij er alles aan om de narcose van uw dier zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er zit echter aan iedere narcose een risico. Hoe groot dat risico is ziet u in de volgende tabel. Hierin ziet u per diersoort de overlijdingskans tijdens de narcose.

Diersoort Kans
Hond 1 : 601
Kat 1 : 419
Konijn 1 : 72
Rat 1 : 50
Chinchilla 1 : 30
Hamster 1 : 27
Cavia 1 : 26

(Uit onderzoek, 2008)

Narcose knaagdieren

Moet uw cavia of konijn binnenkort geopereerd worden of krijgt hij of zij een gebitsbehandeling? Dan is er een narcose nodig. Konijnen en cavia’s hebben een groter narcose risico dan bijvoorbeeld honden en katten. Het maagdarmkanaal van konijnen en cavia’s kan snel stil komen te liggen, o.a. na een narcose. En daarnaast kan de temperatuur snel dalen. Om dit te voorkomen let één van onze konijnen & cavia assistenten van begin tot eind goed op uw huisdier. In de volgende tabel ziet u het overlijdensrisico van een gezond dier tijdens de narcose.

Diersoort Kans
Hond 1 : 601
Kat 1 : 419
Konijn 1 : 72
Rat 1 : 50
Chinchilla 1 : 30
Hamster 1 : 27
Cavia 1 : 26

(Uit onderzoek, 2008)

Voorbereiding

Voorafgaand aan de narcose wordt uw dier door de dierenarts onderzocht. Zo worden o.a. het hart en de longen beluisterd en worden de temperatuur, de slijmvliezen en het gewicht gecontroleerd. Indien nodig worden er van tevoren aanvullende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld als uw dier gezondheidsklachten heeft of een senior is. Met een urine- en/of bloedonderzoek kan de werking van verschillende organen worden gecontroleerd. Deze organen zijn nodig om de narcose goed te kunnen verwerken. Daarnaast kunnen we kijken of er geen andere ziekten spelen. Indien uw huisdier luchtwegklachten heeft, kan er bijvoorbeeld een röntgenfoto van de borstholte worden gemaakt.

Op de dag van de narcose wordt uw dier nogmaals nagekeken en krijgt het alvast één of meerdere  pijnstillers. Konijnen en cavia’s zijn erg gevoelig voor pijn en kunnen daardoor stoppen met eten; daarom zorgen we voor een optimale pijnstilling. Indien nodig wordt verdere medicatie toegediend zoals onderhuids vocht, maagdarmkanaal stimulerende medicijnen etc.

Niet nuchter

Cavia’s en konijnen hoeven niet nuchter te zijn! Deze dieren hebben een zeer gevoelig maagdarmkanaal en kunnen niet braken. Zij mogen blijven eten tot net voor de narcose.

Continue monitoring

Als uw dier slaapt, krijgen konijnen een buisje in de keel (larynxmasker); zo krijgt uw konijn altijd zuurstof en is het mogelijk om te beademen. Voor cavia’s bestaat dit (nog) niet; zij krijgen via een kapje zuurstof voor de neus. De cavia’s en konijnen liggen op een warmtematje, waardoor de lichaamstemperatuur goed op peil blijft. Daarna worden konijnen d.m.v. het larynxmasker aangesloten op een monitor; hierop is o.a. de ademhaling, hartslag, hoeveelheid zuurstof en narcose gas te zien. De konijnen & cavia-assistente houdt de narcose continu in de gaten en past het één en ander aan indien dat nodig is.

Nazorg

Na de narcose wordt uw dier goed in de gaten gehouden totdat hij of zij weer helemaal wakker is. Indien uw konijn of cavia niet zelf gaat eten, starten we met bijvoeren, om het maagdarmkanaal op gang te houden. Meestal kunnen ze dan tegen het einde van de middag weer lekker mee naar huis.

Door dit maatwerk hebben wij geen ‘standaard’ prijzen; het is echter geen probleem om vooraf een kostenschatting te maken, zodat u een idee krijgt van de kosten. Neemt u hiervoor gerust contact op met één van onze assistenten. 

Sterilisatie kat

Voor we aan de operatie beginnen krijgt de poes een pijnstiller toegediend. Ook wordt de gezondheid van de poes gecontroleerd, omdat een narcose de bloedsomloop verandert en de organen zwaarder belast worden. Voor dieren met bijvoorbeeld een hart-, nier- of leverprobleem kan de narcose een risico vormen. De narcose kan hierop aangepast worden. Tijdens de narcose wordt de poes door speciaal hiervoor opgeleide assistenten in de gaten gehouden. Zij letten onder andere op de ademhaling, de hartslag, de slijmvliezen en de temperatuur, geholpen door allerlei apparatuur die dit nauwkeurig kunnen meten. Via een buisje in de keel (een tube) krijgt ze continu zuurstof en indien nodig ook gasnarcose. 

Om een poes onvruchtbaar te maken worden haar eierstokken verwijderd. Omdat het om een buikoperatie gaat is het belangrijk dat het steriel gebeurt. Als de poes onder algehele narcose is, wordt ze naar de operatiekamer gebracht. De operatietafel is verwarmd, zodat ze niet afkoelt.

Operatie voorbereiden

Om goed bij haar buik te kunnen wordt ze op haar rug gelegd en haar pootjes zo vastgebonden dat ze stabiel ligt. Het gebied rond de navel wordt geschoren en vervolgens grondig gewassen en ontsmet. Alle instrumenten voor de operatie worden klaargelegd en vervolgens kan de operatie beginnen.

Openen buikholte

De huid van een poes is erg dun, dus de chirurg zit al gauw in de buikholte. Het eerste wat zichtbaar wordt is het buikvet.

Opzoeken eierstokken

Voor het opzoeken van de eierstokken gebruiken we een speciaal instrument, de zogeheten ´Snook´ oftewel ovarium haak.

Wegnemen eierstokken

Als de eierstok gevonden is wordt deze omhoog gehaald zodat deze aan beide kanten kan worden afgebonden. Zo wordt de bloedtoevoer afgesloten en wordt een nabloeding voorkomen. De eierstok kan nu voorzichtig worden verwijderd. De baarmoeder van een poes bestaat uit twee ´hoorns´. Bij de top van elke hoorn ligt één eierstok. Als de eerste eierstok verwijderd is, is de eierstok bij de andere hoorn aan de beurt.

Kleintjes!

De eierstokken van een poes zijn maar klein, niet groter dan een doperwtje!

Buik sluiten

De buikwond wordt zorgvuldig dicht gehecht. De huid hechten we onderhuids en deels in de huid zodat aan de buitenkant geen hechtdraad zichtbaar is. De poes kan zo minder goed bij de hechtingen om deze te beschadigen. De hechtdraadjes die gebruikt worden zijn oplosbaar en worden vanzelf door het lichaam opgenomen. Een paar uur na de operatie is de poes weer wakker en nog dezelfde dag mag de poes weer lekker naar huis!

Terug naar gezelschapsdieren